Fri. Feb 23rd, 2024

Γιατί το Cloud Computing αποτελεί μια ισχυρή λύση για τις μικρές επιχειρήσεις;

Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

  Σε συνεργασία με το


  Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

  Τι είδους επιχείρηση μπορεί να έχει χρεωστική ικανότητα όμοια με εκείνη ενός γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, να διαθέτει πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου όμοια με εκείνη ενός παγκόσμιου διαδικτυακού λιανοπωλητή και δυνατότητες ασφαλείας όμοιες με εκείνες μιας κυβερνητικής υπηρεσίας;

  Η απάντηση είναι οποιουδήποτε είδους επιχείρηση, όπως δείχνουν τα πράγματα. Σήμερα, επιχειρήσεις κάθε μεγέθους έχουν πρόσβαση σε σπουδαίες τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες παλαιότερα αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο μόνο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, απλά και μόνο με μια επίσκεψή τους στο cloud (μια ηλεκτρονική μορφή πληροφορικής όπου οι διαχειριστικοί πόροι και τα επιχειρησιακά δεδομένα μοιράζονται με τη βοήθεια των υπολογιστών και άλλων συσκευών κατά βούληση).

  Το cloud μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία πολλών επιχειρησιακών σκοπών, από την αποθήκευση και τον διαμοιρασμό εγγράφων και δεδομένων, έως και τα λογιστικά, τη συλλογική εργασία, το backup των αρχείων και τον εντοπισμό ιών και κακόβουλου λογισμικού εντός του web και email traffic.

  Τι μπορεί να κάνει το cloud; Να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων συνδυάζοντας σε ένα σημείο την ανάπτυξη εφαρμογών, τις υποδομές, τη συντήρηση και την υποστήριξη των υπηρεσιών και επιτρέποντας στους οργανισμούς να πληρώσουν μόνο για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν κάθε φορά.

  Χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη, η αξία της παγκόσμιας αγοράς σχετικά με τις cloud υπηρεσίες εκτιμάται περί τα 246 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με τον αναλυτή Gartner, η υιοθέτηση στρατηγικών σχετικών με το cloud πιθανώς να ασκήσει επιρροή σε περισσότερο από το 50% των εμπειρογνωμόνων του IT έως το 2020.

  Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υπολογιστική ισχύς εκείνη που δίνει στο cloud την μεγάλη επιρροή η οποία το χαρακτηρίζει. Η τεχνολογία δίνει επίσης τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι περισσότερο ευέλικτες όσον αφορά τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, την επικοινωνία με τους πελάτες και την αποφυγή ανταγωνιστικών απειλών.

  «Κατά τα τελευταία χρόνια, το cloud έχει μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις με τρόπο τον οποίο ποτέ δεν είχαμε φανταστεί,»

  αναφέρει ο Andrew Lowe, υπεύθυνος των operations, των υποδομών EALA, της cloud στρατηγικής και πρωτοπόρος της συμβουλευτικής εταιρίας Accenture. «Επιτρέπει σε κάθε οργανισμό να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες δυνατότητες και να ξαναχτίσει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες του με γρήγορο ρυθμό.»

  Όσον αφορά τις start-ups, η διαδικασία της υιοθέτησης του cloud ως μια υπηρεσία για την παροχή επιχειρησιακών εργαλείων, είναι λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν από τη χρήση των παλαιών και δυσκίνητων συστημάτων. Για τις ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις, καθίσταται περισσότερο δύσκολο να μεταβούν στο cloud, καθώς διαθέτουν ήδη αρκετά συστήματα και υποδομές παλαιού τύπου. Ευτυχώς για τις ίδιες, είναι επίσης περισσότερο πιθανό να διαθέτουν το κατάλληλο και αρμόδια καταρτισμένο με τεχνολογικά skills προσωπικό, το οποία θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα skills του με καινούριους και δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να υποστηρίξει τη μετάβαση στο cloud.

  Για παράδειγμα, τα skills που σχετίζονται με τη διαχείριση της χωρητικότητας, σύντομα αναμένεται να καταστούν περιττά μιας και ο κόσμος του cloud προσφέρει θεωρητικά απεριόριστο χώρο. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν προσανατολισμό στους υπαλλήλους με skills όπως τα προηγούμενα, αναθέτοντάς τους διαφορετικά tasks όπως η διαχείριση πεπερασμένων προϋπολογισμών και η ανάληψη ευθυνών σχετικών με την πρόβλεψη της ζήτησης και την εξοικονόμηση της απόδοσης. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι ικανές να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες σε ένα γρήγορο ρυθμό, ωστόσο, η προσαρμοστικότητα που προφέρει το cloud βοηθά σημαντικά στην γενικότερη ευελιξία του IT περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το cloud μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παραδοσιακό υποστηρικτικό χαρακτήρα του IT και να του προσδώσει έναν νέο και περισσότερο ενεργητικό και στρατηγικό ρόλο μέσα στην επιχείρηση.

  Οι πιο επιτυχημένες μεταβάσεις στο cloud συμβαίνουν συνήθως όταν μια εταιρία «αγκαλιάζει» το cloud ως ένα μέσο που θα την βοηθήσει να επιτύχει τους επιχειρησιακούς στόχους της, και όχι ως μια λύση για τα προβλήματα που έχουν οι υποδομές του IT τμήματός της. Όπως αναφέρει και ο κύριος Lowe, «Η μετάβαση στο cloud μπορεί να είναι μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία».

  «Πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια κίνηση, πρέπει να κατανοήσετε επαρκώς τα πλεονεκτήματα και τις συνέπειες που θα επιφέρει η τελευταία κατά μήκους ολόκληρης της επιχείρησής σας. Ποια είναι η στρατηγική που επιδιώκετε να ανακαλύψετε και τι ποσοστό ευελιξίας θα είναι σε θέση εκείνη να ανταποδώσει πίσω σε εσάς και στους πελάτες σας; Επίσης, πως θα υποστηρίξετε αυτή τη μετάβαση; Επίσης, η κατανόηση όλων των εφαρμογών και υπηρεσιών με τις οποίες σχετίζεται η μετάβαση, είναι θεμελιώδους σημασίας. Η απλή μετάβαση στο περιβάλλον του cloud δεν σημαίνει και το τέλος του παιχνιδιού. Αντιθέτως, η κατανόηση αλλά και συνειδητοποίηση των προνομίων που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια μετάβαση, προϋποθέτει τη συνεχή διαχείριση αλλά και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών»

  Όσον αφορά την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του cloud, αυτή αποτελεί μια διαδικασία που λαμβάνει μέρος μέσα από τρία στάδια, σύμφωνα με την Accenture.

  1. To πρώτο στάδιο αποτελείται από τον σαφή καθορισμό του τρόπου κατά τον οποίο το cloud θα υποστηρίξει την επιχείρησή σας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών και των διαδικασιών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε αυτό, και από την επιλογή της cloud υποδομής που θα ταιριάξει καλύτερα στις επιχειρησιακές ανάγκες σας ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει την πολυπλοκότητα και το ρίσκο.
  2. Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη μετάβαση των εφαρμογών στο κατάλληλο cloud περιβάλλον με πειθαρχημένο τρόπο. «H αναγνώριση και ο σαφής προσδιορισμός εκείνων των εφαρμογών που θα πρέπει να μετακινηθούν μέσα στο cloud, προϋποθέτει επιχειρήσεις που θα διαθέτουν μια θεμελιώδη κατανόηση τόσο των ίδιων των εφαρμογών, του αντικειμένου το οποίο εκείνες υποστηρίζουν όσο και των επιχειρησιακών υπηρεσιών που παραδίδουν στους πελάτες», εξηγεί ο Κύριος Lowe.
  3. Όσο για το τελικό στάδιο, εκείνο αφορά την υιοθέτηση της ευέλικτης προσέγγισης που χαρακτηρίζει το project management, καθώς και την αλλαγή κουλτούρας την οποία εκείνη φέρνει. Η ευέλικτη προσέγγιση, η οποία στοχεύει στην επίτευξη μικρών στόχων σε μικρό κάθε φορά χρόνο, ταιριάζει καλύτερα σε τεχνολογικά projects τα οποία κινούνται γρήγορα, παρά σε σε παραδοσιακά projects παλαιότερης γενιάς που προχωρούν βήμα-βήμα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα κατασκευαστικά projects.

  Δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρότερες επιχειρήσεις να συναγωνιστούν τις πολυεθνικές, το cloud κυριολεκτικά ταρακουνά τον επιχειρησιακό κόσμο. «Το cloud είναι ένας καταλύτης και ένας σύνδεσμος ταυτόχρονα», αναφέρει ο Κύριος Lowe. «Δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ορίσουν την κλίμακα και την παράδοση κατά βούληση και με καλύτερο τρόπο από ποτέ. Αυτού του είδους η ευκινησία σημαίνει πως θα είναι και καλύτερα εφοδιασμένες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πίεση που χαρακτηρίζει την αγορά, να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό και να μείνουν μακρυά από τη μάζα και το συνηθισμένο.»

   

  Πηγή

  Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

   Σε συνεργασία με το


   Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

   ATProduct - Brands with personality