
Ίσως μόλις ανακαλύψατε το SaaS ERP ( Enterprise resource planning ) και μαζί όλους τους κινδύνους και τα οφέλη που μπορεί να συνοδεύουν ένα σύστημα βασισμένο στο cloud. Ίσως, πάλι, να έχετε ακούσει τα πάντα για αυτό και να υποφέρετε καθημερινά από τους υποστηρικτές του cloud που προσπαθούν συνεχώς να σας πείσουν. Μπορεί πραγματικά να σας αρέσει η ιδέα του SaaS ERP, αλλά μερικά από τα μειονεκτήματα που έχετε ακούσει για αυτό, να σας ανησυχούν και να σας κρατούν ακόμα μακρυά του.
Ωστόσο, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν το cloud για τη φιλοξενία των συστημάτων τους, οι πάροχοι των αντίστοιχων υπηρεσιών «αναγκάζονται» να απευθυνθούν άμεσα σε οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μειονέκτημα» για το πολύτιμο προϊόν τους. Κάθε τέτοιος πάροχος cloud υπηρεσιών και συστημάτων, ακριβώς για τη διασφάλισης μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον πελάτη, φροντίζει να αναβαθμίζει τακτικά τους servers του ξοδεύοντας χρήματα και πόρους, και ενδυναμώνοντας την ασφάλειά τους.
Παρακάτω θα αναφέρουμε τις πιο συχνές ανησυχίες ή δισταγμούς που εμφανίζονται σε επιχειρήσεις που σκέφτονται τη μεταφορά του ERP ( Enterprise resource planning ) τους στο cloud.
Ζητήματα ασφαλείας
Όταν η συζήτηση έρχεται στην ασφάλεια, συνήθως οτιδήποτε σχετίζεται με το διαδίκτυο δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά. Όταν λοιπόν τα σημαντικότερα δεδομένα της επιχείρησής σας βρίσκονται στην ουσία αποθηκευμένα στο διαδίκτυο, πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζουμε στα νέα για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων ή σοβαρών κενών ασφαλείας σε λογισμικό μεγάλων και αξιόπιστων εταιρειών. Το διαδίκτυο αποτελούσε πάντα την εύκολη λύση όταν έφτανε η ώρα να προσάψουμε κατηγορίες για μια διαδικτυακή επίθεση.
Στην πραγματικότητα όμως, μόνο μερικές από τις γνωστές δημόσιες κυβερνοεπιθέσεις του παρελθόντος οφείλονται πραγματικά σε κενά ασφαλείας του ίδιου του cloud.
Υπάρχουν χαρακτηριστικές υποθέσεις κατά τις οποίες αναφέρεται πως η κλοπή των επιχειρησιακών δεδομένων έγινε όσο εκείνα ήταν αποθηκευμένα στο cloud, ενώ στην ουσία τα δεδομένα που εκλάπησαν αποτελούσαν mirroring που υπήρχε αποθηκευμένο στο PoS της ίδιας της επιχείρησης.
Στην πραγματικότητα ένα κενό ασφαλείας στο cloud που μπορεί να επιφέρει μια παραβίαση επιχειρησιακών δεδομένων, μεταφράζεται σε μια μικρή καταστροφή για έναν πάροχο SaaS cloud υπηρεσιών. Θα υπήρχε αρκετό downtime, χρόνος, υψηλό κόστος για την επίλυση του προβλήματος και «μπόλικη» αρνητική διαφήμιση που θα μπορούσε να απομακρύνει ήδη υπάρχοντες και δυνητικούς πελάτες από τον πάροχο. Φαντάζεστε λοιπόν πόσοι πόροι χρειάζονται προκειμένου ένας πάροχος cloud υπηρεσιών να διασφαλίσει πως αυτή η «μικρή καταστροφή» δεν θα χτυπήσει ποτέ την πόρτα του. Σκεφτείτε τώρα αναλογικά σε σχέση με έναν πάροχο SaaS ERP, πόσους επιπλέον πόρους θα έπρεπε να επενδύσει στον τομέα της ασφάλειας, ένας πάροχος ERP ( Enterprise resource planning ) on premise. Εκ φύσεως πολύ λιγότερους.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειώσουμε πως εάν διαλέξετε να χρησιμοποιήσετε μια λύση cloud ERP ( Enterprise resource planning ), συνήθως θα συναντήσετε επιλογές που προσφέρουν μακράν περισσότερη ασφάλεια από εκείνη που πραγματικά χρειάζεται η επιχείρισή σας. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε πάροχος cloud υπηρεσιών είναι εξοπλισμένος με συστήματα ασφαλείας που θα μπορέσουν να προστατέψουν τόσο την μικρομεσαία επιχείρηση όσο και τον μεγάλο πολυεθνικό οργανισμό.
Σκεφτείτε αυτό: οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμπιστευόντουσαν μια ασφαλή σύνδεση στο ίντερνετ προκειμένου να στείλουν ένα προσωπικό email ή να πληρώσουν με την πιστωτική τους κάρτα (ssl).
To cloud ωστόσο έχει αποκτήσει μια αρκετά «κακή φήμη» όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, και αυτή η αυταπάτη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο λανθασμένη.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι πάροχοι cloud υπηρεσιών ξοδεύουν εξαιρετικά μεγάλη μερίδα των πόρων τους για την επίτευξη του ύψιστου επιπέδου ασφαλείας. Γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια για την επιχείρησή σας, η οποία αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την επιλογή ενός συστήματος Saas ERP ( Enterprise resource planning ).
Υψηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας
Μια πολύ σημαντική απόφαση που έχει να πάρει μια επιχείρηση κατά την επιλογή της κατάλληλης λύσης SaaS ERP ( Enterprise resource planning ), είναι φυσικά η συνδρομή της ίδιας της υπηρεσίας. Σε σύγκριση με το ERP ( Enterprise resource planning ) on premise, εδώ έχουμε μια μάχη μεταξύ ενός μικρού κόστους που θα καλείστε να πληρώνεται κάθε μήνα, και ενός αρκετά μεγάλου κόστους το οποίο όμως θα πληρώσετε μόνο μια φορά. Θα έχετε σίγουρα δει πάροχους ERP on premise να διαφημίζουν πως μόλις μετά από 3 χρόνια στο Cloud θα έχετε αρχίσει στην ουσία να πληρώνεται περισσότερα απ΄ότι με την αγορά της δικής τους εφάπαξ λύσης. Παρόλα αυτά, ξεχνούν να αναφέρουν το επιπλέον κόστος που επιφέρει η δημιουργία μιας cloud υπηρεσίας με μεγάλα ποσά που δαπανώνται για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Μην ξεχνάτε πως η ένταξη ενός cloud ERP στην επιχείρησή σας, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού, ή δαπάνη επιπλέον πόρων για την εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ώστε να διαχειρίζεται το πρόγραμμα.
Τι άλλο θα πρέπει να προσέξετε; Επιπλέον λειτουργίες ή δυνατότητες που μπορεί να έρχονται «πακέτο» με τη συνδρομή ενός SaaS cloud ERP ( Enterprise resource planning ). Για παράδειγμα, δυνατότητες όπως είναι η παραμετροποίηση του συστήματος, η καθημερινή συντήρηση και τα updates, δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα ERP on premise που πληρώνεται μόνο μια φορά. Αγοράζοντας ένα ERP ( Enterprise resource planning ) on premise δεν θα απολαμβάνετε καθημερινές λειτουργίες συντήρησης και updates, αλλά ούτε και θα μπορείτε να παραμετροποιήσετε το σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης όπως αυτές προκύπτουν.
Στην πραγματικότητα, αν κάνετε μια μικρή έρευνα και καταγράψετε κάθε κόστος που «κρύβεται» πίσω από την «φιξ» τιμή ενός ERP on premise, θα ανακαλύψετε πως τελικά ένα SaaS ERP θα κρατήσει χαμηλότερο το κόστος ιδιοκτησίας για περισσότερο αν όχι τον ίδιο χρόνο.
Περισσότερο Downtime σε ένα SaaS ERP
Όταν μια επιχείρηση μελετά την μεταφορά του συστήματος ERP ( Enterprise resource planning ) της στο cloud, σίγουρα θα έχει σκεφτεί το κομμάτι που λέει ότι «πρέπει να είμαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ για να το χρησιμοποιήσω». Αυτομάτως έρχονται στο μυαλό σας ερωτήματα όπως:
Τι θα συμβεί αν πέσει η σύνδεση μου; ή αν πέσουν οι server του πάροχου του cloud ERP;
Για κάθε επιχείρηση, κάθε λεπτό που «έχει πέσει το σύστημα» μπορεί να μεταφράζεται σε ένα πραγματικά μεγάλο κόστος. Ακριβώς για αυτό το λόγο, οι πάροχοι προγραμμάτων SaaS ERP ( Enterprise resource planning ) έχουν εκ φύσεως ορίσει την σταθερή συνδεσιμότητα ως βασική προτεραιότητα στα συστήματα που προσφέρουν. Ακριβώς όπως δαπανούν μεγάλα ποσά για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα δεδομένα σας, έτσι ακριβώς γίνεται και με την εξασφάλιση επαρκών server προκειμένου «να έχετε σύστημα» όλο το 24ωρο.
Σύνοψη
Οι πάροχοι του SaaS ERP, στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στο να κάνουν το cloud μια ελκυστική επιλογή για εσάς, απαντώντας επαρκώς σε όλες τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε κατά την μεταφορά του συστήματος ERP ( Enterprise resource planning ) σας στις online πλατφόρμες τους.
Προβλήματα που μπορεί να τριγυρνούν στο μυαλό σας όπως ζητήματα ασφαλείας, το κόστος ιδιοκτησίας και το downtime, δεν θα έπρεπε να αποτελούν ανησυχία για εσάς, καθώς οι πάροχοι του Cloud ERP επενδύουν συνεχώς μεγάλα κεφάλαια στην δυνατότητά τους να εξυπηρετούν άριστα πολλούς πελάτες μέσα στον ίδιο χρόνο.
Μπορούν να σας προσφέρουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες που δεν θα βρείτε στα ERP on premise όπως analytics, ποιοτικό έλεγχο και προσαρμοζόμενη βάση δεδομένων, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα κόστη και να αυξήσετε τα έσοδα της επιχείρησης. Κλείνοντας, κρατήστε στο μυαλό σας ότι όσο ελκυστική κι αν είναι η ιδέα ενός συστήματος cloud ERP, υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες δεν αποτελεί την καλύτερη λύση.
1 thought on “3 συχνές ανησυχίες που σχετίζονται με το SaaS ERP και γιατί δεν αποτελούν πραγματικό πρόβλημα”