Thu. Oct 28th, 2021

10 tips για ένα πετυχημένο βιογραφικό

Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

  Σε συνεργασία με το


  Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

  Όταν έρχεται η ώρα να κάνετε αίτηση για μία δουλειά,το βιογραφικό σας είναι το εισιτήριο για να κάνετε το πρώτο βήμα, εξασφαλίζοντάς σας μία συνέντευξη. Αλλά πως είστε σίγουροι ότι το βιογραφικό σας δεν θα πάει κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων;

  Η δημιουργία ενός βιογραφικού είναι εύκολη αρκεί να μάθετε τον τρόπο. Απλά προσαρμόζετε τις ικανότητες και την προϋπηρεσία σας στην δουλειά που θέλετε να αιτηθείτε. Ακόμη και να μην πληρείτε όλα τα κριτήρια, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο βιογραφικό που θα σας οδηγήσει στην συνέντευξη.

  Κατανοήστε τα βασικά

  Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να γράψετε ένα βιογραφικό αλλά κάποια στοιχειώδη τμήματα που πρέπει να καλύψετε. Όπως τα προσωπικά σας στοιχεία και τρόπους επικοινωνίας μαζί σας,το μορφωτικό σας επίπεδο και ότι πιστοποιήσεις διαθέτετε,προϋπηρεσία και εμπειρίες από προηγούμενες δουλειές. Επίσης πολύ σημαντικές είναι και σχετικές ικανότητες που μπορεί να έχετε με την δουλειά που ζητάτε. Επειδή ο αναγνώστης του βιογραφικού σας πρέπει να μαθαίνει πράγματα και για την προσωπικότητα σας καλό θα είναι να αναφέρετε και κάποια ενδιαφέροντα,επιτεύγματα ή χόμπι σας. Τέλος μην ξεχάσετε και πιθανές συστατικές επιστολές από προηγούμενη δουλειά που μπορεί να σας ανοίξουν τις πόρτες της συνεντεύξεως.

   

  Η παρουσίαση είναι το παν

  Η παρουσίαση ενός επιτυχημένου βιογραφικού πρέπει να είναι προσεκτική και ευδιάκριτη,εκτυπωμένο φυσικά σε ένα λευκό φύλλο Α4. Η διάταξη πρέπει να είναι σωστά δομημένη και ποτέ μην το τσαλακώσετε ή το διπλώσετε, οπότε το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε έναν φάκελο μεγέθους Α4 για να το ταχυδρομήσετε (ή μέσω email που είναι πιο συνηθισμένο πια). Πάντα να θυμάστε ότι στο επάνω μεσαίο μέρος της πρώτης σελίδας πέφτει αυθόρμητα το μάτι του αναγνώστη οπότε να φροντίσετε να συμπεριλάβετε τις πιο σημαντικές σας πληροφορίες εκεί.

   

  Περιοριστείτε σε δύο σελίδες Α4

  Ένα καλό βιογραφικό είναι σαφή και περιεκτικό ώστε κάθε σημείο του να είναι σημαντικό χωρίς φλυαρίες. Δεν χρειάζεστε και δεν διαθέτετε άπειρες σελίδες οπότε να είστε σύντομοι. Ένα βιογραφικό είναι μια καθησύχαση προς ένα πιθανό εργοδότη σας, οπότε πρέπει να τονίσετε τα σωστά θέματα. Επίσης οι εργοδότες δέχονται εκατοντάδες βιογραφικά οπότε το πιο πιθανό είναι ότι θα τα διαβάζουν περιληπτικά και θα τα κρίνουν τμηματικά άρα καλό είναι να περιοριστείτε στις δύο σελίδες Α4.

   

  Κατανοήστε την περιγραφή της δουλειάς

  Τα στοιχεία είναι στην αίτηση της δουλειάς, οπότε πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις λεπτομέρειες από την αρχή μέχρι το τέλος. Κρατήστε σημειώσεις και υπογραμμίστε ποια σημεία ικανοποιείτε και ποια όχι. Τα σημεία που δεν καλύπτετε αντικαταστήστε τα με σχετικές δεξιότητες που έχετε και ας μην είναι τόσο σημαντικές καθώς θα φανεί  ο χαρακτήρας και η προσαρμοστικότητα σας.

   

  Φέρτε το βιογραφικό στα μέτρα της δουλειάς

  Όταν αποδεδειγμένα κατανοήσετε τι απαιτεί η δουλειά και πως να ταιριάξετε τις προϋποθέσεις, δημιουργήστε ένα βιογραφικό προσαρμοσμένο στο ρόλο που θα έχετε στην νέα σας δουλειά. Να θυμάστε ότι ένα γενικό βιογραφικό δεν είναι η σωστή επιλογή καθώς ένα πιο συγκεκριμένο και προσεκτικά σχεδιασμένο στο ρόλο της εταιρίας θα σε κάνει πιο ικανό και πιθανό υπάλληλο της.

  Μην είστε τεμπέληδες και φτιάξτε διαφορετικό βιογραφικό για κάθε αίτηση σας για δουλειά. Δεν χρειάζεστε να το ξαναγράφεται όλο,αρκεί μόνο να προσαρμόσετε τις μικρές λεπτομέρειες που έχουν σημασία.

   

  Αξιοποιείστε όλες σας της ικανότητες

  Στο τμήμα των ικανοτήτων μην ξεχάσετε να αναφέρετε και κάποιες που δεν είναι σχετικές με την δουλειά αλλά θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε στο πλήθος. Παραδείγματος χάριν, επικοινωνιακή ικανότητα,ομαδικό πνεύμα,γνώσεις σχετικές με τον υπολογιστή,ξένες γλώσσες κ.α. Σημειώστε τα πάντα που μπορεί να σας έχουν βοηθήσει να βελτιώσετε μία ικανότητα σας όπως είναι η συμμετοχή σε μια τοπική αθλητική ομάδα ή σε εθελοντική εργασία καθώς όλα είναι σχετικά.

   

  Αναφέρετε όλα σας τα ενδιαφέροντα

  Υπογραμμίστε κυρίως τα ενδιαφέροντα που παρουσιάζουν τις ικανότητες σας και που οι εργοδότες ψάχνουν σε κάθε βιογραφικό. Περιγράψτε θέσεις ευθύνης που έχετε αναλάβει και θα δείξουν ότι μπορείτε να αναλάβετε πρωτοβουλίες όπως η επιτυχημένη διαχείριση μιας σχολικής ή πανεπιστημιακής εφημερίδας.

  Περιλάβετε τα πάντα που θα δείξουν πόσο ενδιαφέρον και ικανός είστε αλλά μην υπερβάλλετε και προσθέσετε παραδείγματα που θα σας κάνουν να φαίνεστε νωθρός ή μοναχικός λόγο έλλειψης κοινωνικότητας.

  Αναφέρετε τις εμπειρίες σας

  Χρησιμοποιήστε δυναμικό και θετικό λεξιλόγιο στο τμήμα προϋπηρεσίας και εμπειρίας. Προσπαθήστε να συσχετίσετε τις ικανότητες που έχετε μάθει με αυτές που χρειάζονται στην δουλειά που κυνηγάτε. Προσπαθήστε να αναδείξετε όλες τις ικανότητες και εμπειρίες που έχετε πάρει από παλιότερες δουλειές και ας μην ήταν τόσο σημαντικές,το παραμικρό μετράει.

   

  Συμπεριλάβετε συστατικές επιστολές

  Οι συστατικές επιστολές πρέπει να είναι από κάποιον πρώην εργοδότης σας που μπορεί να εγγυηθεί για τις ικανότητες και τις εμπειρίες σας.Εάν δεν έχετε δουλέψει στο παρελθόν,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συστάσεις από ένα καθηγητής σας. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε όσες περισσότερες μπορείτε.

   

  Ανανεώνετε το βιογραφικό σας

  Είναι απαραίτητο να ελέγχετε το βιογραφικό σας σε τακτική βάση και να προσθέτετε νέες ικανότητες ή εμπειρίες που λείπουν.Παραδείγματος χάριν,αν κάνατε μία εθελοντική εργασία ή μία προσωπική σας εργασία/μελέτη μην ξεχάσετε να την προσθέσετε επειδή οι πιθανοί μελλοντικοί σας εργοδότες εντυπωσιάζονται με υποψηφίους που κάνουν το κάτι παραπάνω για να βελτιωθούν.

   

  Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

   Σε συνεργασία με το


   Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

   ATProduct - Brands with personality