Thu. Apr 22nd, 2021

Το Ιράν διαθέτει επίσης online υπηρεσίες παραπληροφόρησης

Κάποιοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα ότι το Ιράν θα αντιδράσει εναντίον των ΗΠΑ με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως απάντηση στη δολοφονία ενός από τους κορυφαίους διοικητές του. Αλλά το Ιράν έχει δείξει ότι είναι επίσης ικανό να εμπλακεί σε μια άλλη μορφή διαδικτυακού πολέμου: εκστρατείες κοινωνικής ενημέρωσης για την αποπληρωμή των μέσων ενημέρωσης.

Οι Αμερικανοί μπορεί να συσχετίσουν περισσότερο αυτή τη στρατηγική με τη Ρωσία, αλλά το Ιράν έχει στραφεί και σε αυτό το playbook. Ενώ μια συμβατική επίθεση στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε ενδεχομένως να κλείσει ένα νοσοκομείο ή να συμβιβάσει ένα ηλεκτρικό δίκτυο, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν διαφωνίες και να επηρεάσουν το αμερικανικό εκλογικό σώμα.

Τα τελευταία χρόνια, το Facebook και το Twitter έχουν βρει ανθρώπους και οργανισμούς που πιστεύεται ότι συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση που χειρίζεται χιλιάδες κρυφό λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που συνδυάζονται μεταξύ των δύο πλατφορμών που παρουσιάζουν ως τακτικούς χρήστες και ανεξάρτητους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ειδησεογραφικών εταιρειών.

Οι λογαριασμοί συχνά μοιράζονταν ιστορίες που απεικόνιζαν το ιρανικό καθεστώς με θετικό φως ενώ επιτέθηκαν στους εχθρούς της Τεχεράνης.
“Το Ιράν έχει αγκαλιάσει άμεσα τη χρήση των επιγραμμικών ενεργειών πληροφόρησης για να υποστηρίξει τους γεωπολιτικούς στόχους του τα τελευταία χρόνια και έχει επεξεργαστεί μια τεράστια ποικιλία τακτικών και εξελιγμένων μεθόδων που συνεχίζει να επιτείνει και να εκμεταλλεύεται σήμερα”, δήλωσε ο Lee Foster, η ομάδα πληροφοριών για την επιχειρησιακή ανάλυση της εταιρείας ασφαλείας FireEye, δήλωσε στο CNN Business την Παρασκευή.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι μια απεργία με τράβηγμα που διέταξε ο Πρόεδρος Donald Trump σκότωσε τον Qasem Soleimani, τον επικεφαλής του ισλαμικού επαναστατικού φρουρίου Corps (IRGC) Quds Force, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσε στο CNN ότι η διοίκηση Trump προβλέπει “ένα ευρύ φάσμα πιθανών απαντήσεων”.

Ο Φόστερ, η ομάδα του οποίου έχει μελετήσει στενά τις ιρανικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, δήλωσε ότι μεταξύ των τακτικών παραπληροφόρησης που έχουν δει το Ιράν είναι η δημιουργία δικτύων ανυπαρξίας λογαριασμών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως οι πραγματικοί πολιτικά προσανατολισμένοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εδρεύουν στις ΗΠΑ. ” Οι εν λόγω λογαριασμοί, όπως είπε, συχνά εξαπλώθηκαν “σχόλια κρίσιμα για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ιράν”.
Και δεν είναι μόνο στα κοινωνικά μέσα. Σε μια περίπτωση, μια εκστρατεία υπέρ του ιρανικού επιρροή πέτυχε να έχει γράμματα στον συντάκτη που δημοσιεύονται στις αμερικανικές εφημερίδες τουλάχιστον 13 φορές, σύμφωνα με την FireEye. Ενώ η εκστρατεία γραφής επιστολών δεν συνδέθηκε άμεσα με την ιρανική κυβέρνηση, το Facebook, το οποίο εξέτασε τους λογαριασμούς και τα πρόσωπα που συνδέονται με τα ευρήματα του FireEye, επιβεβαίωσε ότι λειτουργούσαν από το εσωτερικό του Ιράν.

Ένα από τα γράμματα που δημοσίευσαν δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει τη μνήμη του Τζαμάλ Χασσόγκι, ενός Σαουδάραβων αντιφρονούντος που σκοτώθηκε από την κυβέρνησή του, θα ήταν αν οι ΗΠΑ σταμάτησαν να υποστηρίζουν το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Η απόσυρση από την Υεμένη με αυτόν τον τρόπο θα ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Κατά την προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η Ρωσία διεξήγαγε μια καμπάνια παραπληροφόρησης με στόχο Αμερικανούς ψηφοφόρους – που παρουσιάζονται ως Αμερικανοί ακτιβιστές από όλο το πολιτικό φάσμα. Οι λογαριασμοί αυτοί προσπάθησαν να σπείρουν διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπάνια μίλησαν για τη Ρωσία.
Ο Graham Brookie, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Εγκληματολογικών Ερευνών του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε στο CNN Business ότι οι ιρανικές διαδικτυακές εκστρατείες είναι διαφορετικές. Παρόλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγκεκαλυμμένα πρόσωπα, δήλωσε ότι «σχεδόν όλο το περιεχόμενο που διαδίδεται από τις προσπάθειες ψηφιακής επιρροής του Ιράν σχετίζεται άμεσα με την κοσμοθεωρία ή τους συγκεκριμένους στόχους εξωτερικής πολιτικής .. Το Ιράν επιχειρεί να παρουσιάσει και να πείσει σε μια πλευρά, αντί να εμπλακεί και να διεισδύσει για να προκαλέσει χάος ολόγυρα.”

Τόσο ο Brookie όσο και ο Foster σημειώνουν ότι οι λογαριασμοί που διεξάγονται από το Ιράν έχουν επιδιώξει να επιδεινώσουν τη διαίρεση στις ΗΠΑ κατά τρόπο που εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του Ιράν.

Τον Οκτώβριο του 2018, το Facebook κατέστρεψε ένα δίκτυο λογαριασμών από το Ιράν που στοχεύει ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία δήλωσε τότε ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν οι λογαριασμοί συνδέονταν με την ιρανική κυβέρνηση.
Ορισμένες από τις σελίδες στο Facebook ονομάστηκαν “Wake Up America”, “No racism no war” και “Διψασμένος για την Αλήθεια” και τα μνήματα που δημοσιεύθηκαν από τις σελίδες περιελάμβαναν ένα για τον Πρόεδρο Trump που τον ονόμασε: “Ο χειρότερος και ο πιο μισητός πρόεδρος Αμερικανική ιστορία!”

 

Πηγή: Cnn

Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

    Σε συνεργασία με το


    Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας.