Thu. Sep 23rd, 2021

Ο (σχεδόν) πλήρης οδηγός για τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού

Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

  Σε συνεργασία με το


  Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

  Τι έχει για μεσημεριανό φαγητό; Επιχειρηματίες που πρεσβεύουν τον καπιταλισμό έχουν ποντάρει αρκετά χρήματα στο γεγονός πως οι καταναλωτές θα στραφούν στις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού προκειμένου να πάρουν μια απάντηση. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται εκτείνονται από την παροχή των συνταγών μέχρι και την προετοιμασία έτοιμων γευμάτων που παραδίδονται στην πόρτα σας.

  Υπηρεσίες παροχής συνταγών και διατροφικών συστατικών όπως ή Blue Apron και η Hello Fresh, χαρακτηρίζονται ήδη λάβει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 193 δις δολαρίων η κάθε μια, με μια σειρά μικρότερων αλλά αξιόλογων υπηρεσιών να ακολουθούν έχοντας λάβει επίσης γενναιόδωρες επιχορηγήσεις κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Συμπληρώστε στη λίστα υπηρεσίες όπως την Grubhub ή την Seamless , που προσφέρουν υπηρεσίες τιμολόγησης σε εστιατόρια, και υπηρεσίες όπως η Maple και η Gobble, που διαθέτουν τις δικές τους κουζίνες παραδίδοντας φαγητό στον προσωπικό χώρο του πελάτη, και ήδη έχετε μια ολόκληρη βιομηχανία επιχειρήσεων που δεν υπήρχε καν πριν από 5 χρόνια.

  Ακόμη και η Uber με την Amazon μπαίνουν στο παιχνίδι των υπηρεσιών φαγητού. Το UberEATS είναι ήδη υπεύθυνο για την παράδοση ξενοδοχειακών γευμάτων μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά εντός 4 πολιτειών των Η.Π.Α., ενώ η Amazon υπόσχεται την παράδοση, μεταξύ μιας ώρας, λαχανικών και έτοιμων γευμάτων μεταξύ διαφορετικών αγορών.

  Ωστόσο, μην πιστέψετε πως είναι ένας εύκολος επιχειρησιακός κλάδος. Η Good Eggs, μια εταιρία που εδρεύει στο San Francisco και ασχολούταν με την παράδοση λαχανικών και προετοιμασία έτοιμων γευμάτων, πρόσφατα έκλεισε τις πόρτες της αναφέροντας πως αντιμετώπιζε ιδιαίτερες δυσκολίες στον τομέα της επεκτασιμότητας και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

  «Οι επιχειρήσεις που θα επιτύχουν είναι εκείνες που διαμορφώνουν διαφοροποιημένα προϊόντα, επιλύουν πολύπλοκες διαχειριστικές προκλήσεις, και δημιουργούν brands με τα οποία οι πελάτες είναι συναισθηματικά εμπλεκόμενοι», αναφέρει ο συνιδρυτής και CEO της Blue Apron, Matt Salzberg. Η εταιρία του Matt πρόσφατα άνοιξε το τρίτο κέντρο διανομής και πλέον παραδίδει γεύματα κατά μήκος όλων των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν και σε start-ups. Πάρτε για παράδειγμα την Gobble, την οποία ο ιδρυτής της Ooshma Garg ανακοίνωσε το 2010 ως μια υπηρεσία παράδοσης έτοιμων παραδοσιακών γευμάτων. Μόλις την περασμένη άνοιξη, η Gobble άλλαξε το επιχειρησιακό της μοντέλο και πλέον παραδίδει kits γευμάτων που μπορούν προετοιμαστούν μέσα σε 10 λεπτά με τη χρήση μόνο ενός τηγανιού.  Η τιμές ξεκινούν από τα 11.95 δολάρια ανά γεύμα. Η Ooshma αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εταιρία της έμαθε πως η παράδοση ενός κουτιού με έτοιμο φαγητό, δεν ήταν τελικά ικανοποιητικό για τους πελάτες της οι οποίοι φαίνεται πως ένιωθαν ενοχές που δεν μαγειρεύουν.

  Μεταξύ άλλων εταιριών που τόλμησαν να αλλάξουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο προκειμένου να διαφοροποιήσουν τους εαυτούς τους μέσα στην αγορά, είναι και άλλες επιχειρήσεις όπως η BodyOm που ετοιμάζει  υγιεινά σνάκς και η Nature Box που όμως προσφέρει μόνο ωμό φαγητό. Υπάρχει επίσης και η Zesty που ανταγωνίζεται παραδοσιακές υπηρεσίες παράδοσης φαγητού όπως η Seamless , προσφέροντας μόνο υγιεινό φαγητό που αναγράφει τόσο τα θρεπτικά συστατικά όσο και τις θερμίδες επάνω στη συσκευασία του. «Κανενός το προϊόν δεν μπορεί να κατακτήσει ολόκληρη την αγορά» αναφέρει ο Garg. «Πολλές από τις παραπάνω επιχειρήσεις στην ουσία συμπληρώνουν η μια την άλλη».

  Παρακάτω ακολουθεί μια ανάλυση της συγκεκριμένης αγοράς και οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της:

  Kits με έτοιμες συνταγές και συστατικά: Blue Apron, Hello Fresh και Plated βρίσκονται μεταξύ των πιο καταξιωμένων επιχειρήσεων παρέχοντας συνδρομητικές επιλογές για έως και 3 πιάτα κάθε εβδομάδα ξεκινώντας από τουλάχιστον 2 άτομα. Το κόστος εκτείνεται μεταξύ 10 και 15 δολαρίων, και οι υπηρεσίες μπορούν να τροποποιηθούν σε βαθμό που διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση. Μικρότερες επιχειρήσεις όπως η Marley Spoon, PeachDish, Home Chef και Gobble προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες μόνη διαφορά τις περιορισμένες περιοχές παράδοσης.

  Takeout από εστιατόριο: H seamless και η Grubhub, δύο επιχειρήσεις που συγχωνεύτηκαν μέσα στο 2013, είναι ουσιαστικά mobile πλατφόρμες που συνδέουν τους καταναλωτές με τοπικά εστιατόρια προκειμένου να παραλάβουν από εκεί το φαγητό τους. Τα ίδια τα εστιατόρια είναι εκείνα που πληρώνουν τις επιχειρήσεις με προμήθεια. Σε αντίθεση με το μικρότερο ανταγωνιστή DoorDash, η GrubHub δεν διαθέτει δικό της στόλο οχημάτων παράδοσης, κάτι το οποίο ενδέχεται όμως να αλλάξει σύντομα. Σε απάντηση μεγαλύτερων ανταγωνιστών όπως είναι η Uber και η Amazon, που έχουν επίσης μεγαλεπήβολα σχέδια στην αγορά παράδοσης φαγητού, η Grubhub έχει ήδη ανακοινώσει τη δοκιμαστική λειτουργία του δικού της στόλου σε συγκεκριμένες αγορές.

  Παράδοση έτοιμου προς κατανάλωση φαγητού: επιχειρήσεις όπως η Munchery, Sprig, Maple και SpoonRocket προετοιμάζουν τα δικά τους ξεχωριστά γκουρμέ γεύματα που παραδίδουν σε τοπικές αγορές. Συχνά αναλαμβάνουν υπηρεσίες catering για ιδιώτες ή εστιάζουν σε επιχειρησιακούς πελάτες από hubs με start-ups  σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.

  Εξειδικευμένες υπηρεσίες παράδοσης: υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές στον κλάδο του delivery με μια startup να είναι σίγουρα διαθέσιμη να σας εξυπηρετήσει για κάθε διατροφική προτίμηση. Για παράδειγμα, το Purple Carrot είναι μια υπηρεσία παροχής συνταγών και υλικών παρασκευής γευμάτων, η οποία παρέχοντας φρέσκα και ολόκληρα λαχανικά, στοχεύει περισσότερο στους πελάτες που διατηρούν ένα vegan lifestyle. Το Green Blender είναι επίσης μια υπηρεσία που προσφέρει εβδομαδιαία παράδοση 5 συνταγών smoothies, και το Fuel Food θα σας εφοδιάσει με έως και 10 έτοιμα γεύματα μέσα σε μια εβδομάδα, γνωστοποιώντας όλα τα διατροφικά στοιχεία και θερμίδες τους.

   

   

   

  Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

   Σε συνεργασία με το


   Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 

   ATProduct - Brands with personality