Thu. Jul 9th, 2020

Κορυφαία tips για ένα τέλειο βιογραφικό

Είναι η στιγμή του χρόνου που θες να βγεις στην αγορά εργασίας για μία δουλειά ή τουλάχιστον για μία καλοκαιρινή δουλειά. οπότε είναι η ώρα για να βελτιώσεις το βιογραφικό σου.

Που γίνεται συνήθως το λάθος;

Εάν θέλετε το βιογραφικό σας να είναι στα επικρατέστερα, πρέπει να είναι εύκολα εμφανές στον εργοδότη ότι είστε ο ιδανικός υποψήφιος,απλός δίνοντας έμφαση στις ικανότητες και στις εμπειρίες σας. Ο τρόπος που παρουσιάζεται το βιογραφικό θα παίξει ρόλο στα μάτια του εργοδότη. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να αναφέρετε ότι είστε επικοινωνιακός τύπος και δίνετε βάση στις λεπτομέρειες, αλλά δύσκολα θα γίνετε πιστευτός άμα το βιογραφικό σας δεν είναι προσεγμένο και με γλαφυρές περιγραφές και εκφράσεις.

Δυστυχώς από τα 500 βιογραφικά που λαμβάνει ο υπεύθυνος προσλήψεων, ένα μεγάλο ποσοστό πάει κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων. Τα καλά νέα είναι ότι άμα αποφύγετε τα κοινά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι ,τότε έχετε περισσότερες ελπίδες να καταλήξετε σε μία συνέντευξη.

Έλλειψη σχετικών πληροφοριών

Πολλοί υποψήφιοι κάνουν λανθασμένες υποθέσεις για το τι είναι σημαντικό για τον εργοδότη οπότε δεν καταφέρνουν να παρέχουν σχετικές πληροφορίες στο βιογραφικό τους. Κάντε την έρευνα σας και αποδείξτε ότι έχετε τις συγκεκριμένες ικανότητες, την εμπειρία και την απαιτούμενη προσέγγιση που χρειάζεται ώστε ο υπεύθυνος πρόσληψης να δει γρήγορα την καταλληλότητα σας.

Ανεπαρκή  στοιχεία

Ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί δεν θα βοηθήσουν γιατί πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις αυτό που χρειάζονται. Οπότε αντί να αναφέρεις ότι έχεις επικοινωνιακές ικανότητες,καλύτερα δώσε ένα παράδειγμα που επιδεικνύεις αυτές τις ικανότητες.

Γενικότητες

Πολλοί υποψήφιοι γράφουν ένα γενικό βιογραφικό επειδή θέλουν να έχουν διάφορες επιλογές. Παρόλα αυτά,εάν δεν είστε συγκεκριμένοι στα προσωπικά σας στοιχεία και στο τι μπορείτε να προσφέρετε σε σχέση με αυτά που ζητάει η εταιρία τότε είναι πιο δύσκολο το βιογραφικό σας βοηθήσει να φτάσετε στην συνέντευξη.

Λάθη

Εννιά στα δέκα βιογραφικά έχουν λάθη που συνήθως οδηγούν σε άμεση απόρριψη τους. Η παρουσίαση του βιογραφικού σου πρέπει να είναι άψογη αν θέλετε να επιδείξετε επαγγελματισμό και παρατηρητικότητα στην λεπτομέρεια. Πάντα να ζητάτε από κάποιον να το ελέγχει για σας.

Αρνητικές πληροφορίες

Το βιογραφικό σας πρέπει να περιλαμβάνει μόνο θετικές πληροφορίες. Ποτέ μην κριτικάρετε προηγούμενους εργοδότες ή να αναφερθείτε σε δυσκολίες και απογοητεύσεις από παλιότερες δουλειές εκτός και αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το αντιστρέψετε υπέρ σας.

Φτωχό λεξιλόγιο

Η χρήση ορολογίας,αδέξιων εκφράσεων ή κλισέ μπορούν να σαμποτάρουν τις πιθανότητες και των πιο ικανών υποψηφίων. Αντί να χρησιμοποιείτε το “εγώ” στην αρχή των προτάσεων σας, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείτε θετικές ενεργητικές λέξεις που θα σας παρουσιάσουν πιο δυναμικό. Γενικά θα δώσει περισσότερη ενέργεια στο βιογραφικό σας και θα ενισχύσει το μήνυμα ότι σαν υποψήφιος μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

Θέματα λογισμικού

Όταν αιτήστε online για μία θέση,το βιογραφικό σας εξετάζετε από λογισμικό πριν φτάσει σε άνθρωπο. Η δημιουργία επιλογών όπως κολόνες,σκιαγραφήσεις και κουτιά μπορεί να μοιάζουν ωραία αλλά μπορεί να παρεμβάλουν στην ικανότητα του λογισμικού να αποθηκεύσει πληροφορίες στο βιογραφικό σας. Οπότε φτιάξτε το βιογραφικό σας όσο το δυνατόν πιο λιτό γίνεται και άμα ανεβάζετε ένα αρχείο pdf φροντίστε να ελέγξετε πρώτα ότι είναι συμβατό με το λογισμικό. Ο υπεύθυνος προσλήψεων θα χρησιμοποιήσει λέξεις-κλειδιά, για να ψάξει το βιογραφικό σας για συγκεκριμένες δεξιότητες και προσόντα, οπότε φροντίστε να περιλαμβάνονται  όλες στο βιογραφικό σας.

Πρέπει να κάνετε

  • Αναζήτηση: Βρείτε ακριβώς τι ζητάει ο εργαζόμενος για να μπορέσετε να τον εντυπωσιάσετε και ακολούθως γράψτε το βιογραφικό σας να ταιριάζει στις απαιτήσεις.
  • Αποδείξεις: Αποδείξτε τι υπέροχος υποψήφιος είστε με παραδείγματα για τα κατορθώματα σας και βελτιώσεις που κάνατε στην πρώην δουλειά σας.
  • Δισέλιδο: Στοχεύστε σε δισέλιδο βιογραφικό. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα είναι φλυαρία και λιγότερο ίσως σημαίνει ότι έχετε παραλείψει πράγματα.
  • Διόρθωση κειμένου: Ελέγξτε το βιογραφικό σας για συντακτικά λάθη και σιγουρευτείτε ότι το γράψιμο σας βγάζει νόημα. Φυσικά ζητήστε και από κάποιον άλλο να το ξαναελέγξει.
  • Συνοδευτικό γράμμα: Πάντα να παρέχετε ένα συνοδευτικό γράμμα ή email με το βιογραφικό σας γιατί είναι ένας επιπλέον τρόπος για να πείσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων για την καταλληλότητα σας.

Δεν πρέπει να κάνετε

  • Να είστε αρνητικοί: Αποφύγετε την παραμικρή κριτική μέσα στο βιογραφικό σας ή περιπτώσεις που σας δυσκόλεψαν γιατί ανήκουν στο παρελθόν. Πρέπει να παραμένετε θετικοί στις περιγραφές σας.
  • Φωτογραφία: Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ φωτογραφία παρά μόνο όταν σας ζητηθεί. Συνήθως συμβαίνει σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με το μόντελιγκ ή την προώθηση.
  • Να εμπιστεύεστε μόνο ένα βιογραφικό: Πρέπει να έχεις αρκετά βιογραφικά για να διαλέξεις το κατάλληλο ανάλογα την δουλειά. Πάντα να το προσαρμόζεις.
  • Χρησιμοποίησε φανταχτερή διάταξη: Αποφύγετε τις ασυνήθιστες γραμματοσειρές ,κολόνες και πίνακες από το βιογραφικό όταν γράφετε σε έγγραφο Word.  Η σύνταξη μπορεί εύκολα να πάει στραβά.
  • Να αποκαρδιώνεστε: Άμα το βιογραφικό σας δεν επιλεγεί απλά μιλήστε με ένα σύμβουλο καριέρας ή κάποιον που δουλεύει στην περιοχή σας για να κρίνει το βιογραφικό σχετικά με την θέση που κυνηγάγατε. Οι συμβουλές των υπολοίπων είναι ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος για για να ξεπεράσεις την αποτυχία και να ξαναρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά.
Κάνε σήμερα εγγραφή στο newsletter του commerce.gr και ενημερώσου άμεσα για όλα τα νέα της αγοράς.

Σε συνεργασία με το


Ενημερώσου άμεσα και καθημερινά με όλα τα νέα της αγοράς, γρήγορα, με τα νέα που σε ενδιαφέρουν. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ακολουθούν καθημερινά κάθε πρωί με το βασική ενημέρωση και ένα update το απόγευμα της ίδιας ημέρας.